J.J. Steenhuis

J.J. SteenhuisJ.J. Steenhuis wordt algemeen beschouwd als een van de beste en inventiefste puzzelbedenkers van Nederland. In 1987 nam hij het zaterdagse Scrypto in NRC Handelsblad onder zijn hoede en niet lang erna ontwikkelde hij de themapuzzel voor Vrij Nederland. Beide puzzels zijn inmiddels instituten geworden.

Tegenwoordig maakt J.J. Steenhuis met zijn team ook vele andere puzzels. Naast het Scrypto verschijnt op zaterdag de populaire Gezocht, de beeldpuzzel met een twist. In nrc.next staat dagelijks de actuele In het Midden. In Vrij Nederland is naast de themapuzzel de Zin van het nieuws te vinden, een nieuwe beeldpuzzel die boven op het nieuws zit. Voor velen is een hoogtepunt het jaarlijkse Econogram waarin het economisch jaar cryptisch besproken wordt.

J.J. Steenhuis heeft talloze nieuwe puzzelformats ontwikkeld en op de markt gebracht, zoals de 3-4-5, O,’n zin, Picture This, de cultuurpuzzel, de honingraat, de woordketting, de zoekplaat, het alfagram en nog veel meer.

De variëteit in opdrachtgevers is groot: van de Arbouw tot de Universiteit van Wageningen, van Society Shop tot Amnesty International, van Robeco tot de Dierenambulance. Steenhuis is gespecialiseerd in puzzels op maat voor speciale gelegenheden en doelgroepen, of het nou een special voor het ROC is of een hommage aan Maurice Kagel. Maar met evenveel plezier wordt een een traditionele puzzel gemaakt, het is maar wat de opdrachtgever wenst.

Naast ‘papieren’ puzzels levert Studio Steenhuis puzzels en games voor internet, quizformats en mobile games.